SÅDAN UNDGÅR DU RESTKEMIKALIER I BØRNETØJET

Under produktionen af tøj anvendes der en masse kemikalier. Disse anvendes både til selve produktionen og til efterbehandlingen. Selv baby- og børnetøj indeholder uønskede kemikalierester.

Kemikalier i børnetøj

Når barnet er i direkte hudkontakt med tøjet, vil det også være i direkte kontakt med eventuelle restkemikalier, der kan findes i tøj. Disse kemikalier kan medføre allergi, og i værste tilfælde indeholder tøjet også hormonforstyrrende stoffer, der potentielt set kan være kræftfremkaldende.

Følgende kemikalier anvendes i tøjproduktionen

Fluorstoffer: Anvendestil imprægnering gør tøjet vandafvisende. Flere flourstoffer kan være hormonforstyrrende.

Nonylphenolethoxylater: Anvendes i produktionen som hjælpestoffer. Disse stoffer kan i mange tilfælde være hormonforstyrrende.

Overskydende farvestoffer: Disse stoffer er kendt som stærkt allergifremkaldende og kan i flere tilfælde ligeledes være kræftfremkaldende.

Ftalater: Anvendes bla. til plasttryk. Ftalater er kendt som hormonforstyrrende men anvendes som blødgørende stoffer.

Naftalin: Anvendes for at forhindre at tøjet mugner under transport. Naftalin kan være kræftfremkaldende, da det er et tjærestof.

Formaldehyd: Anvendes for at undgå at tøjet krøller. Formaldehyd er allergifremkaldende.

Heldigvis er der måder, hvorpå du kan minimere mængden af kemikalier, der kommer i direkte hudkontakt med børnene:

1. Køb tøj der er miljømærket

Når du skal købe baby- eller børnetøj, bør du vælge miljømærker, som Blomsten, Svanen eller det internationale økologimærke GOTS. Ikke nok med at mærkerne sikrer, at tøjet gennemgår en mindre miljøbelastende produktion, så anvender mærkerne også færrest mulige sundhedsbelastende stoffer. Du kan også med fordel købe baby- og børnetøj mærket med Oeko-tex 100. Dette mærke er en garanti for, at der ikke anvendes nogle problematiske kemikalier i produktionen.

2. Inden brug bør al tekstil vaskes

Inden børnene får tøjet på, bør du vaske det. Dermed sikrer du, at størstedelen af restkemikalierne forsvinder i vasken. Dette gælder alle former for tekstiler i hjemmet – dvs både håndklæder, sengetøj, bæreseler og al familiens tøj. Selvom du køber tøj, der er miljømærket, bør du også vaske det inden brug. Der kan stadigvæk være små kemikalierester i tøjet.

3. Brug kun parfumefri vaskemiddel

Når du skal vaske tøjet, bør du kun bruge vaskemiddel, der ikke indeholder parfume, og som er miljømærket. Skyllemiddel bør du helt undgå. Det er vigtigt, at du kun anvender den mængde vaskemiddel, som der foreskrives på emballagen. Dette er både godt for miljøet og din økonomi. Anvender du mere sæbe end foreskrevet, vil der oftest være sæberester tilbage i tøjet efter vask.

4. Vær meget opmærksom på tøj med tryk

Der findes meget smart baby- og børnetøj med såkaldte PVC-tryk. Oftest indeholder disse tryk ftalater, som er kendt som hormonforstyrrende stoffer. Finder du noget flot børnetøj med tryk, bør du altid forehøre dig i butikken, hvorvidt det er PVC-tryk, eller om det indeholder blødgørende ftalater. Køber du i forvejen kun tøj, der er miljømærket, er du garanteret, at tøjet ikke indeholder ftalater.

5. Skån miljøet med genbrugstøj

Tøjproduktionen er yderst miljøbelastende og kræver mange ressourcer. Vælger du at købe brugt tøj, vil du skåne miljøet samtidig med, at eventuelle restkemikalier for længst er vasket ud.